Επιδότηση 100% μέχρι τα €100
Αξιολόγηση

EURO 2024: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου

Euro 2024 cup and Fussballliebe
19. Ιουνίου, 7:44

Βρισκόμαστε ένα βήμα από τη σέντρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και όλοι οι φίλαθλοι προετοιμάζονται να παρακολουθήσουν την ποδοσφαιρική γιορτή στα γήπεδα της Γερμανίας. Εκτός όμως από τους αστέρες της κάθε χώρας, φέτος θα δούμε και νέες τεχνολογικές καινοτομίες που υπόσχονται να κάνουν το παιχνίδι πιο δίκαιο, πιο γρήγορο και όλα προς όφελος του θεατή.

 

Και το όνομα αυτής, FUSSBALLLIEBE !

Η επίσημη μπάλα για το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που παρουσιάστηκε σε συνεργασία της UEFA και της Adidas είναι η “Fussballliebe”, και μεταφράζεται απ’ τα Γερμανικά ως ‘αγάπη για το ποδόσφαιρο’. Προτού κυκλοφορήσει, έχει δοκιμαστεί εκτενώς τόσο στα εργαστήρια της Adidas όσο και στο γήπεδο για καλύτερη αεροδυναμική απόδοση, εξασφαλίζοντας την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα γύρω από αυτή και μέγιστη ακρίβεια.

Αυτό όμως που την κάνει πραγματικά ξεχωριστή, κρύβεται μέσα της. Είναι ένα μικροτσίπ που ονομάζεται “Connected Ball Technology” και έχει  αισθητήρες του στέλνουν απευθείας δεδομένα στους διαιτητές.

Για πρώτη φορά στο EURO 2024 θα δούμε το ημιαυτόματο οφσαιντ (SAOT - Semi Automated Offside Technology), μειώνοντας επιτέλους στο ελάχιστο το χρόνο που χρειαζόταν μέχρι τώρα για να μπουν οι γραμμές από το VAR. Δέκα εξειδικευμένες κάμερες σε κάθε γήπεδο θα αναλύουν με ακρίβεια 29 σημεία στο σώμα κάθε παίκτη και σε συνδυασμό με την ‘Fussballliebe’, το VAR θα μπορεί να ξέρει με ακρίβεια αν η μπάλα ακούμπησε σε κάποιο χέρι ή αν ένας παίκτης δεν καλυπτόταν από την άμυνα.

Goal-line Technology. Απόφαση δευτερολέπτου

Η UEFA δε θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει την τεχνολογία γραμμής τέρματος σε όλα τα γήπεδα του EURO 2024. Αν και έχουν περάσει 8 χρόνια από την πρώτη φορά που την είδαμε σε αγώνες, παραμένει ένα αναπόσπαστο εργαλείο στις κορυφαίες εθνικές ή διασυλλογικές οργανώσεις.

Οι 7 κάμερες ανα τέρμα παρέχουν πλήρη κάλυψη της περιοχής ανιχνεύοντας τη θέση της μπάλας με ακρίβεια. Το ειδικό λογισμικό, χρησιμοποιώντας τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, είναι ικανό να αποφασίσει μέσα σε ένα δευτερόλεπτο αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή και να στείλει σήμα με δόνηση στο ρολόι του διαιτητή.

Πως θα λειτουργήσει το VAR στο EURO 2024

Uefa Var room

Το VAR έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου ποδοσφαίρου όσο κι αν προσπαθεί η UEFA να περιορίσει τη χρήση του στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, θέλοντας να μειώσει τον “νεκρό” χρόνο αναμονής.

Καθένας από τους 51 αγώνες στη Γερμανία θα έχει ένα υπεύθυνο VAR, 2 βοηθούς (AVARs) καθώς και τρεις χειριστές βίντεο. Οι περιπτώσεις που μπορεί να παρέμβει το VAR είναι στον έλεγχο κάθε γκολ (αν για παράδειγμα έχει γίνει κάποια παράβαση στην ανάπτυξη της επίθεσης που οδήγησε στο γκολ), σε παράβαση εντός περιοχής που δεν υπέπεσε στην αντίληψη του διαιτητή ή σε απευθείας κόκκινη κάρτα που θα έπρεπε να καταλογιστεί σε παίκτη. Ο ρόλος του βέβαια είναι καθαρά συμβουλευτικός και ο διαιτητής παραμένει ο απόλυτος άρχοντας της αναμέτρησης, ακόμα κι αν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα σε διαιτητή και VAR.

FTECH : Το κέντρο ελέγχου όλων των αγώνων

Για τις ανάγκες στέγασης των διαιτητών VAR, η UEFA κατασκεύασε το Football Technologies Hub (FTECH) στη Λειψία. Μέσα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα υπάρχουν 4 διαφορετικά Video Operation Rooms (VOR) για την επίβλεψη των αγώνων. Ο ρόλος του είναι να αποτελέσει το κεντρικό σημείο που θα γίνεται η συλλογή και διανομή όλων των δεδομένων και να παρέχει άμεση πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο.

Θα είναι το πλεον νευραλγικό σημείο όλης της διοργάνωσης καθώς από αυτό εξαρτάται η ομαλή λειτουργία του EURO 2024, προσφέροντας υποστήριξη και αναλύσεις τόσο στους διαιτητές όσο και στους διοργανωτές. Το FTECH θα εγγυάται ότι όλες οι τεχνολογίες λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους και είναι ανα πάσα στιγμή διαθέσιμες για τη λήψη άμεσων αποφάσεων και αποδοτικότερης διαχείρισης του τουρνουά.