Επιδότηση 100% μέχρι τα €100
Αξιολόγηση

Τί είναι το Ασιατικο Χάντικαπ

Ασιατικο Χάντικαπ, stoiximatikesetairies.tv

Προτού εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι το ασιατικό χάντικαπ, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως στον κόσμο των σπορ και των αγώνων, συχνά οι αναμετρήσεις δεν γίνονται ανάμεσα σε δύο αντιπάλους του ίδιου επιπέδου. Με απλά λόγια, ένας αγώνας μπορεί να διεξάγεται ανάμεσα σε δύο αντιπάλους – είτε ομάδες είτε αθλητές – που δεν έχουν τις ίδιες επιδόσεις, δεν έχουν την ίδια πορεία ούτε και τις ίδιες προδιαγραφές για τη νίκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν τα φαβορί και τα αουτσάιντερ του αγώνα.

Τα φαβορί, ακριβώς επειδή έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κερδίσουν, έχουν μικρότερες αποδόσεις και έτσι ένας παίκτης δε θα βρεί και πολύ ελκυστικό το ποντάρισμα σε αυτά. Από την άλλη, το αουτσάιντερ, ακριβώς επειδή έχει λιγότερες πιθανότητες για τη νίκη, έχει υψηλότερες αποδόσεις, που σαφώς έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έναν παίκτη, όμως έχουν και μεγάλο ρίσκο ταυτόχρονα.

Αυτό που περιγράφεται παραπάνω είναι πολύ συνηθισμένο στα σπορ και κατά συνέπεια και στο στοίχημα. Οι στοιχηματικές εταιρίες όμως μπορούν να ‘εξισορροπήσουν’ λίγο την κατάσταση και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παικτών, δίνοντας πλεονέκτημα ή μειονέκτημα σε κάποιον από τους δύο αντιπάλους. Πολύ απλά, οι στοιχηματικές θέλοντας να αυξήσουν τα πονταρίσματα σε έναν αγώνα, προσφέρουν τέτοιες αγορές στο στοίχημα που επιτρέπουν με κάποιο τρόπο να εξισώνονται οι αποδόσεις και έτσι να μην αντικατοπτρίζεται σε αυτές η πιθανή διαφορά στο επίπεδο των δυο αντιπάλων ενός αγώνα. Έτσι, γεννήθηκαν τα χάντικαπ στο στοίχημα.

Επιπλέον, θέλοντας να απλοποιήσουν ακόμα περισσότερο το στοίχημα, εισήγαγαν τα ασιατικά χάντικαπ τα οποία εξαλείφουν την ισοπαλία από τα σημεία στα οποία μπορεί κανείς να ποντάρει, ενσωματώνοντας την στο 1 και στο 2. Επίσης, σχετικά με τα Ευρωπαϊκά χάντικαπ δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης ακρίβειας στη κατανομή της διαφοράς δυναμικότητας που χωρίζει τις δύο ομάδες.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό αυτό. Αν σε έναν αγώνα η Ομάδα Α έχει καθαρό πλεονέκτημα απέναντι στην Ομάδα Β, επειδή η πρώτη είναι η έως τώρα πρωταθλήτρια της διοργάνωσης ενώ η δεύτερη προσπαθεί να μην υποβιβαστεί, τότε η απόδοση για τη νίκη της Α θα είναι από χαμηλή (συνήθως κάτω από 1.3) έως και πολύ χαμηλή (ακομη και 1.01). Αυτό για έναν παίκτη που θέλει να ποντάρει στην Α σημαίνει ιδιαίτερα μικρό κέρδος (με ένα ποντάρισμα 10 ευρώ θα στοχεύει σε κέρδος 0.10 ευρώ).

Για να γίνει πιο ενδιαφέρον το στοίχημα, η στοιχηματική εταιρία προσδίδει ένα αρχικό μειονέκτημα στην Ομάδα Α ή ένα πλεονέκτημα στην Ομάδα Β προτού αρχίσει ο αγώνας. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως είτε αφαιρεί γκολ από την Ομάδα Α που είναι το φαβορί, είτε προσθέτει γκολ στην Ομάδα Β που είναι το αουτσάιντερ.

 

Πως λειτουργεί πρακτικά όμως αυτό;

Ας κοιτάξουμε την παραπάνω περίπτωση, με τις δύο άνισες ομάδες Α και Β. Μια στοιχηματική μπορεί να προσφέρει ασιατικό χάντικαπ, “Νίκη της Α (-1)” με απόδοση 2.1 και ένας παίκτης αποφασίζει να ποντάρει. Τι σημαίνει αυτό για το στοίχημα; Σημαίνει πως θεωρούμε ότι ο αγώνας ξεκινά με σκορ -1.5 : 0 υπέρ της Ομάδας Β. Αν στο τέλος ο αγώνας λήξει με σκορ 3:1 υπέρ της Ομάδας Α (που ήταν εξαρχής και το φαβορί), αφαιρούμε από τα 3 γκολ το 1.5 και έτσι έχουμε 1.5 γκολ! Το σκορ που λαμβάνεται υπόψη στο στοίχημα είναι 1.5 : 0 υπέρ της Ομάδας Α και έτσι ο παίκτης κερδίζει το στοίχημα εφόσον είχε προβλέψει νίκη της Α. Στην πραγματικότητα δε θα συναντήσουμε ποτέ τέτοιο σκορ σε μια αναμέτρηση, όμως για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, στον κόσμο του στοιχήματος το ασιατικό χάντικαπ δίνει την πιο αποτελεσματική λύση σε “άνισους” αγώνες.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κατανοήσετε εδώ είναι το πως λειτουργεί το θετικό και το αρνητικό πρόσημο στο χάντικαπ. Το θετικό πρόσημο (+) πάει στο αουτσάιντερ ενώ το αρνητικό πρόσημο (-) πάει στο φαβορί. Έτσι, ο αριθμος με το θετικό πρόσημο προστίθεται στο τέλος του αγώνα στο αουτσάιντερ και ο αριθμός με το αρνητικό πρόσημο αφαιρείται στο τέλος του αγώνα από το φαβορί. Δηλαδή, στο χάντικαπ με θετικό πρόσημο ο παίκτης κερδίζει το στοίχημα αν ο αγώνας λήξει με διαφορά μεγαλύτερη από τον αριθμό που συνοδεύει το πρόσημο (για παράδειγμα στο “Νίκη Ομάδα Α -2.5”, ο παίκτης θα κερδίσει αν η διαφορά στο τελικό σκορ είναι μεγαλύτερη από 2.5). Αντίθετα στο χάντικαπ με αρνητικό πρόσημο ο παίκτης κερδίζει το στοίχημα αν ο αγώνας λήξει με διαφορά μικρότερη από τον αριθμό που συνοδεύει το προσημο (για παράδειγμα στο “Νίκη Ομάδα Β +2.5”, ο παίκτης θα κερδίσει αν η διαφορά στο τελικό σκορ είναι μικρότερη από 2.5).

Τώρα που είδαμε πως λειτουργεί το πρόσημο, ας δούμε και τα διάφορα lines στο ασιατικό χάντικαπ και τι σημαίνουν για τον παίκτη ανάλογα με το αποτέλεσμα του αγώνα.

Στο (+0) ή ισοπαλία όχι στοίχημα όπως λέγεται κι αλλιώς, το ποντάρισμα επιστρέφεται στον παίκτη αν ο αγώνας λήξει με ισοπαλία.

Στο (-0.25), το πονταρισμα χωρίζεται στα δύο αλλά στην ίδια απόδοση. Το μισό ποσό πάει στο (0) και το άλλο μισό πάει στο (-0.5). Άρα, αν ο αγώνας λήξει ισόπαλος, τότε το μισό ποντάρισμα επιστρέφεται στον παίκτη και το άλλο μισό χάνεται. Στη περίπτωση που κερδισει η ομαδα που ποντάρει ο παίκτης, κερδίζει ολόκληρο το στοίχημα ενώ αν χάσει η ομάδα, χάνεται και το στοίχημα. Αντίστροφα, στο (+0,25) πάλι το ποντάρισμα χωρίζεται στα δύο και το μισό πηγαίνει στο (0) και το άλλο μισό στο (+0.5). Άρα, αν ο αγώνας λήξει ισόπαλος, τότε το μισό ποντάρισμα επιστρέφεται και το άλλο μισό κερδίζει.

Στο (-0.5) τα πράγματα είναι απλά καθώς είναι το ίδιο με την νίκη της ομάδας που ποντάρει ο παίκτης. Αν η ομάδα νικήσει, ο παίκτης κερδίζει το στοίχημα ενώ αν έρθει ισοπαλία ή ηττηθεί, ο παίκτης χάνει το στοίχημα. Τώρα, όταν ποντάρει στο (+0.5) μιας ομάδας, η νίκη ή η ισοπαλία της σημαίνει και κέρδος για τον παίκτη, ενώ η ήττα σημαίνει πως το στοίχημα χάνεται.

Στο (-0.75) ο παίκτης κερδίζει όταν η ομάδα νικήσει με διαφορά δύο γκολ και πάνω και χάνει σε ισοπαλία ή ήττα. Όμως αν η ομάδα νικήσει με 1 γκολ διαφορά, τότε το μισό ποντάρισμα κερδίζει και το άλλο μισό επιστρέφεται. Στο (+0.75) ο παίκτης κερδίζει όταν η ομάδα νικήσει και όταν έρθει ισοπαλία, αλλα χάνει όταν η ομάδα ηττηθεί με 2 γκολ διαφορά. Εν η ομάδα ηττηθεί με 1 γκολ διαφορά, τότε το μισό ποντάρισμα χάνεται και το μισό επιστρέφεται.

Στο (-1) ο παίκτης κερδίζει όταν η ομάδα νικήσει με δύο γκολ και πάνω, χάνει όταν ηττηθεί και παίρνει το ποντάρισμα πίσω όταν η ομάδα κερδίσει με 1 γκολ διαφορά. Στο (+1) από την άλλη, ο παίκτης κερδίζει όταν η ομάδα που έχει ποντάρει νικήσει ή αν το παιχνίδι λήξει ισόπαλο, χάνει όταν η ομάδα ηττηθεί με διαφορά δύο γκολ και πάνω και παίρνει το ποντάρισμα του πίσω αν ηττηθεί με διαφορά ενός γκολ.

Στο (-1.25) ισχύει το ίδιο με το -0.25, μόνο που έχει προστεθεί ακόμα ένα γκολ. Για να κερδίσει ένα ποντάρισμα στο -1.25, θα πρέπει η ομάδα να κερδίσει με 2 γκολ διαφορά και πάνω. Αν χάσει ή έρθει ισόπαλη το ποντάρισμα χάνεται. Αν τώρα κερδίσει με διαφορά ενός τέρματος, το μισό ποντάρισμα (-1.5) χάνεται, ενώ το άλλο μισό (-1) επιστρέφεται. Αντίστροφα και πάλι, στο (+1.25) το στοίχημα κερδίζει ολόκληρο αν η ομάδα κερδίσει ή έρθει ισόπαλη. Χάνει αν χάσει με διαφορά 2 τερμάτων και πάνω. Ενώ αν χάσει με διαφορά ενός τέρματος το μισό ποντάρισμα (+1.5) κερδίζει και το άλλο μισό (+1) επιστρέφεται.

Στο (-1.5) ο παίκτης κερδίζει όταν η ομάδα νικήσει με διαφορά 2 ή και περισσότερων γκολ και χάνει όταν η ομάδα νικήσει με διαφορά ενός γκολ, έρθει ισόπαλη ή χάσει. Από την άλλη, στο (+1.5) ο παίκτης κερδίζει αν η ομάδα κερδίσει, έρθει ισόπαλη ή ηττηθεί με ένα γκολ διαφορά και χάνει όταν η ομάδα ηττηθεί με 2 ή και περισσότερα γκολ διαφορά.

Στον παρακάτω συγκεντρωτικό πίνακα μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα για τον παίκτη στα διάφορα line ασιατικών χάντικαπ.

Ασιατικό χάντικαπΝίκη ΦαβορίΙσοπαλίαΉττα Φαβορί
0ΚερδίζειΕπιστροφήΧάνει
-0.25Κερδίζει½ χαμένο – ½ επιστροφήΧάνει
-0.5ΚερδίζειΧάνειΧάνει
-0.75Κερδίζει αν η ομάδα νικήσει με ≥2 γκολ

½ κερδισμένο – ½ επιστροφή αν η ομάδα νικήσει με 1 γκολ

ΧάνειΧάνει
-1Κερδίζει αν η ομάδα νικήσει με ≥2 γκολ

Επιστροφή αν η ομάδα κερδίσει με 1 γκολ διαφορά

ΧάνειΧάνει
-1.25Κερδίζει αν η ομάδα νικήσει με ≥2 γκολ

½ χαμένο – ½ επιστροφή αν η ομάδα νικήσει με 1 γκολ

ΧάνειΧάνει
-1.5Κερδίζει αν η ομάδα νικήσει με ≥2 γκολ

Χάνει αν η ομάδα νικήσει με 1 γκολ διαφορά

ΧάνειΧάνει

 

Ασιατικό χάντικαπΝίκη αουτσάιντερΙσοπαλίαΉττα αουτσάιντερ
+0ΚερδίζειΕπιστροφήΧάνει
+0.25Κερδίζει½ κερδισμένο – ½ επιστροφήΧάνει
+0.5ΚερδίζειΚερδίζειΧάνει
+0.75ΚερδίζειΚερδίζει½ χαμένο – ½ επιστροφή αν η ομάδα χάσει με 1 γκολ διαφορά
Χάνει αν η ομάδα χάσει με 2 γκολ διαφορά και πάνω
+1ΚερδίζειΚερδίζειΕπιστροφή αν η ομάδα χάσει με 1 γκολ διαφορά
Χάνει αν η ομάδα χάσει με 2 γκολ διαφορά και πάνω
+1.25ΚερδίζειΚερδίζει½ κερδίζει – ½ επιστροφή αν χάσει με 1 γκολ διαφορά
Χάνει αν η ομάδα χάσει με 2 γκολ διαφορά και πάνω
+1.5ΚερδίζειΚερδίζειΚερδίζει αν η ομάδα χάσει με 1 γκολ διαφορά
Χάνει αν η ομάδα χάσει με 2 γκολ διαφορά και πάνω