Επιδότηση 100% μέχρι τα €100
Αξιολόγηση

Πριν το ποντάρισμα: τα έξι σημεία που πρέπει να προσέχουμε!

6. Ιουνίου, 12:41

Σε οποιοδήποτε άθλημα κι αν θέλετε να στοιχηματίσετε δεν αρκει να βασιστείτε σε μια πρόχειρη ανάλυση των πιθανοτήτων ή ακόμα χειρότερα να εμπιστευτείτε τυφλά το ένστικτό σας. Κάθε αγώνας, κάθε ματς και κάθε αναμέτρηση έχει ένα σωρό παραμέτρους, που αν υπολογιστούν σωστά, τότε μπορούν να σας δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις πιθανότητες που έχει κάθε ομάδα, για παράδειγμα, να κερδίσει και έτσι να σας βοηθήσουν να έχετε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο ποντάρισμά σας.

Το αποτέλεσμα ενός αγώνα - ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το κάθε στοιχηματικό γεγονός, είτε μιλάμε για το τελικό αποτέλεσμα είτε για τον πρώτο σκόρερ ενός ματς είτε ακόμα και για τον αριθμό των γκολ που θα σημειωθούν στην κανονική διάρκεια - είναι πολυπαραγοντικό. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, πως επηρεάζεται και εν τέλει καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.

Επειδή είναι κυριολεκτικά αδύνατον να συνυπολογίσει κανείς κάθε παράγοντα που μπορεί, έστω και στο ελάχιστο, να επηρεάσει το παιχνίδι μιας ομάδας, την επίδοση ενός παίκτη ή και τις συγκυρίες που μπορεί να καθορίσουν μια ολόκληρη εμφάνιση, είναι και πρακτικά απίθανο, να πούμε με σιγουριά πως θα τελειώσει ένα ματς.

Όμως, αυτό που μπορεί κάποιος να κάνει, είναι να προσπαθήσει να λάβει όσο το δυνατόν πιο πολλούς παράγοντες και παραμέτρους υπόψη, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα. Εδώ πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί: δε μπορούμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες να έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε, μόνο να βελτιώσουμε την ικανότητα να προβλέψουμε το αποτέλεσμα που θα έρθει!

Είτε πρόκειται για στοίχημα στο ποδόσφαιρο, είτε για στοίχημα στο μπάσκετ ή για  σε οποιοδήποτε άλλο σπόρ, ακόμα και ατομικό, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που στον έναν ή τον άλλον βαθμό παίζουν το ρόλο τους στην εξέλιξη του αγώνα. Ας τα δούμε ένα-ένα, αν και η βαρύτητα κάθε ενός από αυτά στο αποτέλεσμα, μπορεί να διαφέρει όχι μόνο από άθλημα σε άθλημα, αλλά από αγώνα σε αγώνα ή και από μέρα σε μέρα.

Δε μπορούμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες να έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε, μόνο να βελτιώσουμε την ικανότητα να προβλέψουμε το αποτέλεσμα που θα έρθει!

Το κίνητρο της κάθε ομάδας και η σημασία του αγώνα

Όλοι ξέρουμε το πόσο σημαντικό είναι το κίνητρο που έχει μια ομάδα για να κερδίσει εναν επικείμενο αγώνα. Αν πρόκειται για ματς που θα καθορίσει την πορεία σε μια διοργάνωση, τότε το κίνητρο είναι μεγάλο και προφανώς η ομάδα θα δώσει το 100% για να εξασφαλίσει την πρόκριση. Αν πρόκειται για αγώνα που δεν αλλάζει και πολλά στη βαθμολογία ή την κατάταξη της ομάδας, τότε πολύ πιθανό η ομάδα να παίξει σχετικά συγκρατημένα, για να κρατήσει δυνάμεις για αγώνες στρατηγικής σημασίας.

Το κίνητρο καθορίζει πολλές φορές και το παιχνίδι μιας ομάδας. Αν μιλάμε για υπεράσπιση θέσης, για παράδειγμα, τότε εύκολα θα δούμε ένα πιο αμυντικό παιχνίδι σε σχέση με τον αντίπαλο, που για να κατακτήσει κάτι που δεν έχει, θα παίξει πιο επιθετικά. Δεν έχει να χάσει τίποτα, και έτσι είναι πιθανότερο να τα δώσει όλα για αυτό!

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ότι το πόσο σημαντικός είναι ένας αγώνας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τους ίδιους τους προπονητές και τη στρατηγική που θέλουν η ομάδα τους να ακολουθήσει στην αναμέτρηση. Σε έναν αγώνα που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, είναι πολύ πιθανό να δούμε αυτό που λέμε ροτέισον και να καταλήξουμε με μια ομάδα που δεν περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ισχυρά χαρτιά. Στοχεύοντας στην οικονομία δυνάμεων, ο προπονητής μπορεί να επιλέξει δευτερεύοντες παίκτες και τελικά να παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι από αυτό που περιμένουμε να δούμε.

Οπότε, γενικά το ρεζουμέ είναι πως πρέπει να κοιτάμε πάντα τον αγώνα, τη σημασία του και το κίνητρο και αναλόγως να αξιολογούμε τις πιθανότητες που θα έχει η κάθε πλευρά.

Το πρόγραμμα και οι αγωνιστικές

Ένα πράγμα που δε πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε είναι το αγωνιστικό πρόγραμμα. Από το πρόγραμμα εξαρτώνται πολλά: από το πόσες δυνάμεις έχει μια ομάδα (ή και ένας συγκεκριμένος παίκτης) για να αντιμετωπίσει έναν ισχυρό αντίπαλο στο πόσο θέληση και αφοσίωση μπορεί να έχει για να δώσει το 100% σε έναν επερχόμενο αγώνα.

Μια ομάδα, για παράδειγμα, που έρχεται από μια σκληρή αγωνιστική περίοδο προφανώς θα παίξει διαφορετικά αν ο επόμενος αγώνας έχει λίγη σημασία από το αν ο επόμενος αγώνας θα κρίνει την πορεία της σε ένα κύπελλο ή πρωτάθλημα. Ο στόχος είναι να ξεκουραστούν οι παίκτες και να αποφορτιστούν, εφόσον δεν μιλάμε για αγώνα μείζονος σημασίας.

Εκτός του τι έχει προηγηθεί, πρέπει να κοιτάμε και τι έρχεται στο πρόγραμμα κάθε ομάδας. Για παράδειγμα, οι παίκτες μάλλον θα παίξουν συγκρατημένα σήμερα σε ένα ματς ψιλό αδιάφορο, για να έχουν παραπάνω δυνάμεις για το επόμενο ματς που είναι πολύ πιο σημαντικό.

Το πρόγραμμα μπορεί να μας δείξει τις προθέσεις των παικτών και το τι είναι διατεθειμένη η κάθε ομάδα να κάνει σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της.

Η σύνθεση και η δυναμική μιας ομάδας

Όταν μιλάμε για μια ομάδα, σχεδόν ποτέ δεν εννοούμε ολόκληρο το ρόστερ, αλλά την ενδεκάδα στο ποδόσφαιρο ή την πεντάδα στο μπάσκετ και ούτω καθεξής για όποιο σπορ μιλάμε. Και αυτό, γιατί έτσι κι αλλιώς μιλάμε για τους παίκτες που συνθέτουν την εμφάνιση της ομάδας στον κάθε αγώνα.

Η σύνθεση της ομάδας φτιάχνει και τη δυναμική της. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως σε μια ομάδα με έμφαση στο επιθετικό παιχνίδι θα δοθεί βάρος στην επιθεση. Όπως επίσης δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως ανάλογα με τους παίκτες που έχει μια ομάδα, αναπτύσσεται και η στρατηγική της και εξελίσσεται το παιχνίδι της.

Η σύνθεση είναι καθοριστική για την πορεία της ομάδας σε οποιονδήποτε αγώνα αλλά και γενικότερα σε οποιαδήποτε διοργάνωση και οποιασδήποτε σεζόν. Και το θέμα είναι πως αν σύνθεση αλλάξει, θα αλλάξει και όλη η δυναμική της ομάδας.. Τώρα, αν αναρωτιέστε τι μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη σύνθεση, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι: τραυματισμοί παικτών, αλλαγή στρατηγικής και παιχνιδιού, προσαρμογή στον αντίπαλο αλλά και γενικότερα νέα προσέγγιση του ίδιου του προπονητή.

Προηγούμενες αναμετρήσεις και προϊστορία δύο αντιπάλων

Το να μη λάβουμε υπόψη μας την προϊστορία δύο ομάδων στις αναμετρήσεις τους είναι τεράστιο λάθος. Μπορεί κάθε αγώνας να είναι ένα ξεχωριστό γεγονός, όμως το πως αντιλαμβάνονται οι αντίπαλοι, ο ένας τον άλλον έχει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να κάνει με τις προηγούμενες συναντήσεις τους.

Κατά κύριο λόγο, οι προηγούμενες αναμετρήσεις δημιουργούν τις προσδοκίες των ομάδων για την επόμενη αναμέτρηση. Ένας ισχυρός αντίπαλος, από τον οποίο μια ομάδα έχει χάσει αρκετές φορές, γίνεται σιγά σιγά το βουνό που πρέπει να προσπεράσει για να πάει παρακάτω. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ψυχολογία της ομάδας. Και αυτό πολλές φορές μετατρέπεται σε δυνατή πεποίθηση, που στο τέλος επηρεάζει και το παιχνίδι, και την απόδοση αλλά και τη γενικότερη εμφάνιση της ομάδας.

Η φόρμα της ομάδας συνολικά και των παικτών ξεχωριστά

Είναι μάλλον αυτονόητο ότι η συνολική φόρμα της ομάδας είναι καθοριστική για την πορεία και την εξέλιξη της σε έναν διαγωνισμό. Όμως πολλές φορές είτε ξεχνάμε να κοιτάξουμε σε τι κατάσταση είναι οι παίκτες και όλη η ομάδα στη σεζόν, είτε παραδίνουμε σημασία σε αυτό.

Χρειάζεται μέτρο στο πόση βαρύτητα θα δώσουμε σε αυτό τον παράγοντα. Από τη μία φυσικά, είναι το ότι μια ομάδα που έχει σερί νικών στις τελευταίες εμφανίσεις, θεωρείται πολύ πιθανό να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις, αφού προφανώς είναι σε καλή φόρμα. Από την άλλη, η πεποίθηση πως το σερί νικών θα συνεχιστεί πολλές φορές παραπέμπει στο λεγόμενο χοτ χαντ φάλασι (hot hand fallacy), που πολύ απλά σημαίνει πως περιμένουμε μια ομάδα να πάει καλά μόνο και μόνο επειδή ως τώρα πάει καλά και έχει ρέντα.

Οι διαιτητές

Ο ρόλος του διαιτητή είναι η μόνη παράμετρος που δεν έχει να κάνει με την ίδια την ομάδα ή τους παίκτες ενός αγώνα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως ο διαιτητής δε μπορεί να επηρεάσει - σε βαθμό υπολογίσιμο φυσικά - την εξέλιξη ενός ματς. Οι αποφάσεις της διαιτησίας μπορούν να αλλάξουν το ρυθμό, να ανακόψουν την ορμή αλλά και να δώσουν πλεονέκτημα σε κάποια από τις δύο πλευρές. Έτσι το να ξέρουμε πέντε πράγματα για τον διαιτητή, για τη συμπεριφορά του γενικότερα στα παιχνίδια καθώς και στατιστικά για τις κάρτες που δίνει ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο στοίχημα.

Για ορισμένες στοιχηματικές αγορές, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των καρτών, ο ρόλος της διαιτησίας είναι βασικός. Άρα μπαίνουμε στο διαδίκτυο, ψάχνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον διαιτητή και αναλόγως αποφασίζουμε τα πονταρίσματα μας!